Tipuri de centrale termice

Daca esti in cautarea unui articol de blog care sa iti prezinte informatiile necesare pentru a putea face alegerea optima a unei centrale termice in functie de combustibilul utilizat, ai nimerit unde trebuie.
Cu toti stim renumita expresie „Iarna nu-i ca vara”, mai ales ca Romania are o clima temperat continentala de tranzitie, care poate oferi anumitor zone si temperaturi neprietenoase de pana chiar sub – 20 grade celsius. In medie durata anotimpului rece este de 6 luni, iar pentru a putea avea o temperatura confortabila in cadrul locuintei tale ai nevoie de o centrala termica de calitate, care este esentiala nu numai pentru a maximiza eficienta, ci si pentru a minimiza costurile de incalzire.
Bineinteles dupa alegerea centralei ai de ales dintre sistemul de incalzire standard cu calorifere sau cel modern utilizand incalzirea in pardoseala, cel din urma putand sa iti reduca mai mult costurile legate de facturile pentru incalzire. Pentru mai multe detalii poti sa citesti pe blogul nostru doua articole avand numele „Incalzire in pardoseala sau calorifere? Care sunt diferentele dintre ele?” si „Incalzire in pardoseala avantaje si dezavantaje”.
Acum sa iti explicam ce inseamna acea temperatura confortabila pentru locuinta ta in grade celsius, care am precizat mai sus. In general temperatura recomandata trebuie sa varieze intre 15 – 24 grade celsius. De exemplu in living e recomandat sa fie o temperatura intre 20 – 24 grade celsius, in bucatarie e ok o temperatura de 18 – 20 de grade celsius, in baie 22 – 24, pe hol 15 -18, etc.
Ca si definitie centrala termica reprezinta un ansamblu de componente utilizate pentru a genera caldura si apa calda in scopuri menajere prin arderea combustibililor gazosi (de exemplu cum ar fi metanul), combustibililor solizi (lemn, carbune, peletii), sau utilizand energia electrica.

Tipuri de centrale termice

Cum reiese si din definitia de mai sus, centralele termice sunt impartite in 3 mari categorii in functie de combustibilul utilizat: centrale pe gaz, pe curent electric si pe combustibil solid (lemne, carbuni, peleti). Este esential sa intelegeti avantajele si dezavantajele fiecarui tip de centrala inainte de a o cumpara. In continuare iti vom prezenta fiecare tip de centrala pentru a face alegerea potrivita.

Centrale termice pe gaz

Incepem cu cele mai populare si mai des intalnite dintre cele 3 tipuri de centrale in functie de combustibilul utilizat, si anume centralele termice pe gaz. Acestea sunt ideale pentru blocuri, deoarece avand dimensiuni mici ocupa un spatiu minim si in acelasi timp oferind usurinta in utilizare si intretinere de catre proprietar. In plus costul manoperei pentru montaj centrala termica pe gaz este destul de mic in comparatie cu centralele pe combustibil solid.
Un potential obstacol in calea instalarii este acela ca, in functie de constructia blocului, obtinerea unei autorizatii de instalare poate fi imposibila. Pentru instalarea cu succes a acestei centrale, este esential ca spatiul desemnat sa ofere o ventilatie adecvata.
Avantajul fata de celelalte centrale il reprezinta costul mic al gazelor, iar daca folosesti si un sistem de incalzire in pardoseala o sa ajungi sa ai facturi mici la incalzire iarna.

Centrale termice electrice

Urmatoarea centrala termica este cea electrica, aceasta fiind folosita doar in cazul in care nu esti racordat la gaze si locuiesti la bloc. Daca locuiesti la curte ai avea spatiul necesar pentru alternativa cu combustibil solid.
Oricum trebuie sa te astepti la facturi mult mai mari fata de cea pe gaz sau combustibil solid, mai ales cu cresterea actuala a pretului a energiei electrice. Chiar si cu noile tehnologi tot nu e suficient, ceea ce le face o investitie proasta pe termen lung pentru locuintele cu un nivel de consum mare de apa calda si de caldura.
Poti opta pentru acest tip de centrala daca vrei sa protejezi mediul inconjurator, deoarece acest sistem de incalzire este unul ecologic. In plus, daca iti place linistea totala acesta centrala e alegerea potrivita, deoarece este silentioasa in timpul functionarii.
Un avantaj ar fi ca costa mai putin fata de celelalte centrale si ca aprobarile se obtin mai usor. Alt avantaj il reprezinta flexibilitatea de a alege unde vrei sa o instalezi, deoarece nu are nevoie de o teava de eliminare a gazelor arse si in concluzie poti sa o montezi si jos.

Centrale termice pe combustibil solid

In cadrul acestei grupe avem centrale care folosesc ca combustibil lemne, carbuni sau peleti. Acest timp de centrale sunt exclusiv doar pentru persoanele care locuiesc la curte, deoarece sistemul propriu ocupa o suprafata mare si o sa ai nevoie sa dedici o camera doar pentru centrala si componentele necesare.
In general se opteaza pentru acest tip doar in cazul in care nu esti racordat la reteaua de gaze, deoarece zona in care locuiesti nu iti permite. Nu iti face griji pentru achizitionarea combustibilului necesar pentru centrala, deoarece pe langa faptul ca se poate procura rapid si costul e destul de mic.
Daca ai ales varianta de centrala care foloseste lemne ca combustibil, trebuie sa ai mare grija cand procuri lemnele, ca sa fie bine uscate. In plus o sa fi nevoit sa le tai la dimensiuni adecvate pentru a putea alimenta centrala. Daca lemnele nu sunt suficient de uscate nu vei beneficia de un randament bun pentru producerea de caldura si a apei calde menajere. Pe langa lemne poti sa folosesti si carbuni, ceea ce o sa te scape de partea cu taierea lemnelor.
In cazul centralei pe peleti nu vei ave nevoie de o camera pentru depozitarea lemnelor pentru a le pastra uscate. De asemenea vei scapa de grija sa verifici de fiecare data daca lemnele sunt uscate atunci cand le procuri.
Peletii reprezinta o alternativa rentabila in comparatie cu alte forme de combustibili solizi, deoarece sunt compusi in principal din material lemnos reciclat. Acest lucru fac ca pretul peletilor sa nu fluctueaza din cauza scumpirii combustibililor solizi.
Datorita dimensiunilor mici, peletii pot alimenta centralele printr-un sistem automat ce ii confera centralei pe peletii o autonomie buna comparativ cu centrala pe lemne. Chiar daca si centralele pe lemne au modele cu incarcare automata, totusi acea autonomie este mica fiind in jur de 3-4 ore. Pe langa depozitarea usoara, peletii produc in urma arderii o cantitate mica de cenusa.
Daca esti nevoit sa alegi varianta cu combustibil solid trebuie sa stii ca costurile de instalare a centralei sunt destul de mari, deoarece ai nevoie ca instalatorul sa iti monteze o multime de elemente (pompe de circulatie, vase de expansiune, vana termostatica de amestec, etc.) pentru functionarea in parametrii recomandati ai centralei.

Concluzie tipuri de centrale termice

Indiferent de ce varianta de centrala termica in functie combustibilul utilizat alegi, trebuie sa apelezi la o firma de instalatori cu experienta pentru putea beneficia de o instalare corecta. Mai ales in cazurile cand e vorba de tipurile de centrale pe gaz sau combustibili solizi.
Poti sa apelezi cu incredere la firma noastra care are in alcatuire instalatori cu experienta de peste 15 ani indiferent ca ai nevoie pentru instalatiile termice sau sanitare. In plus, apeland la noi vei beneficia de evaluare gratuita a lucrari de care ai nevoie, consultanta in alegere sistemelor termice in functie de necesitate si nu in ultimul rand garantie pentru fiecare lucrare facuta de noi.
Pe langa acestea avem si pachete complete cu manopera si centrala termica. Trebuie doar sa ne oferi detaliile si iti vom oferi o oferta avantajoasa din punct de vedere al pretului.