Daca ai ajuns pe acesta pagina din blogul nostru inseamna ca ti-ai pus intrebarea „Care este diferenta intre panou solar presurizat si nepresurizat?”. Posibil ca ai ajuns la aceasta intrebare dupa ce ai aflat de la un vecin sau prieten despre aceasta noua si inovativa modalitate de incalzire a apei menajere. Daca locuiesti la curte sunt sanse sa fi vazut la vecinul ca isi pune un rezervor cu panou solar pe casa si ai zis sa faci o cautare pe google despre acest tip de „fashion”. Si din cautare in cautare ai ajuns la aceste doua termene si anume: panou solar presurizat si panou solar nepresurizat.
Pana sa iti explicam care sunt diferentele dintre acestea trebuie intai sa clarificam ce sunt panourile solare.

Ce este un panou solar?

Un panou solar este un dispozitiv care capteaza lumina soarelui si o transforma in energie electrica. Panourile solare sunt formate dintr-o serie de celule solare care sunt dispuse intr-un model asemanator unei retele. Cand lumina soarelui loveste celulele solare, provoaca o reactie chimica care genereaza energie. In ceea ce priveste in comparatie cu combustibilii de tip standard (solizi, lichizi si gazosi), energia solara este ecologica, deoarece nu produce emisii si este o resursa regenerabila.
Intalnim doua tipuri de panouri solare in functie de scopul utilizarii: panou solar termic (folosit pentru incalzirea apei menajere) si panou solar fotovoltaic (folosit pentru producerea electricitatii).
Panourile solare sunt foarte durabile cand vine vorba de uzura, eficacitatea lor scazand doar cu aproximativ 1% in fiecare an. In unele cazuri eficacitatea lor scade cu mai mult de 1%.

Diferentele dintre un panou solar nepresurizat si presurizat

Panouri solare nepresurizate

Prin montaj panou solar apa calda utilizand varianta nepresurizata vei avea parte de apa calda menajera timp de aproximativ 8 luni pe an fara nevoia utilizarii curentului electric.
Sistemul cu panouri solare nepresurizate are urmatoarele componente in alcatuirea lui: tuburi vidate, rezervor nepresurizat si vas flotor. Rezervorul interior are in general o grosime incepand de la 0,28 mm si pana la 1 mm. Presiunea maxima suportata de instalatie este de 0.05 MPa.
Instalarea panourilor trebuie facuta la o inaltime cat mai mare deasupra celui mai inalt consumator pentru ca apa sa aiba presiune datorita fortei gravitationale.
Deoarece sunt mai ieftine fata de cele presurizate cu pana si la 60%, investitia se va amortiza in 2 ani.

Panouri solare presurizate

Prin alegerea acestei variante de incalzire a apei prin montarea de panouri solare presurizate vei beneficia de apa calda menajera tot timpul anului indiferent de anotimp. Acest lucru se datoreaza datorita posibilitati functionarii normale si la temperaturi ambientale foarte scazute de pana la -40 grade celsius (pentru sistemul cu boiler in casa).
Spre deosebire de sistemul nepresurizat, instalatia poate suporta o presiune maxima de pana la 0.7 MPa.
Sistemul de colectare si incalzire a apei utilizand panourile solare presurizate este alcatuit din urmatoarele componente: tuburi vidate, rezervor presurizat deasupra tuburilor (sau boiler) si dispozitiv de comanda automatizat.

Concluzie despre panourile solare nepresurizate si presurizate.

Ambele sisteme cu panouri solare nepresurizate si presurizate iti pot aduce reduceri substantiale la costurile de incalzire a apei.
Daca doresti sa optezi pentru alegerea acestui tip de incalzire ecologic a apei menajere, noi te putem ajuta nu numai cu montarea lui, dar si cu achizitionarea sistemului la cele mai avantajoase preturi.