Cum ar fi sa iti poti incalzi locuinta eficient, la un cost redus si in acelasi timp sa iti imbunatatesti estetica locuintei printr-un sistem care nu mai foloseste elementele clasice si inestetice cum ar fi tevile si caloriferele?
Suntem constienti ca nu sunt foarte multi care stiu despre aceasta metoda moderna si ingenioasa de incalzire a locuintei, desi in ultimii ani, sistemele de incalzire prin pardoseala au devenit din ce in ce mai populare la noi in tara.
Nivelul de confort termic dintr-o locuinta este foarte important, si de aceea tot mai multi se informeaza despre aceasta solutie de incalzire daca este eficienta si in special ce costuri ar presupune. Datorita acestui lucru am scris si acest articol, ca sa iti faci o idee care sunt avantajele si dezavantajele sistemului de incalzire in pardoseala.
Inainte sa trecem la argumentele pro si contra al acestui sistem trebuie sa iti explicam cateva detalii tehnice, ca sa iti faci o idee despre cum functioneaza, din ce elemente este alcatuit si de cate tipuri este.
Ce este incalzirea in pardoseala?
Incalzirea in pardoseala reprezinta cea mai moderna, eficienta si confortabila metoda de a iti incalzi locuinta. Caldura este generata de o retea de conducte cu lichid in cazul incalzirii cu agent termic sau de un covor de rezistente electrice in cazul incalzirii electrice. Aceste elemente de incalzire sunt montante sub pardoseala, deasupra sapei si sub finisaj. Finisajul poate sa fie gresie, ceramica, parchet, piatra, etc.
Caldura produsa de acest sistem este apoi distribuita uniform in intreaga camera, oferind un nivel consistent si confortabil de caldura.
Avantajele sistemului de incalzire in pardoseala
Incalzire uniforma
Asa cum am precizat putin mai sus, folosind acest tip de sistem vei avea parte de o caldura uniforma in intreaga camera. Poti sa uiti de podeaua rece si de cautatul papucilor prin casa cand te trezesti. Prin acest sistem nu numai ca iti vei rasfata picioarele, dar daca ai copii mici, o pardoseala incalzita poate oferi un loc sigur si cald pentru ei sa se joace.
Facturi mai mici la incalzire
Pe masura ce preturile la energie continua sa creasca, incalzirea in pardoseala devine o solutie din ce in ce mai populara si in tara noastra, datorita temperaturii mai scazute necesare incalzirii sistemului (maxim 35 de grade celsius) decat sistemele clasice de incalzire cu calorifere (intre 55 si 75 de grade celsius), ceea ce are ca rezultat o temperatura potrivita si uniforma in camera, reducand in acelasi timp costurile de consum chiar si cu pana la 30%. Pentru a beneficia de costuri reduse la facturi cat mai mari posibile, camera trebuie sa fie bine izolata pentru a preveni pierderile de caldura.
Mai mult spatiu
Datorita faptului ca acest sistem este montant sub pardoseala dupa cum reiese si din nume, vei scapa de elementele clasice si inestetice cum ar fi tevile si caloriferele. Asta inseamna ca poti avea sistemul de incalzire perfect pentru casa ta, fara nicio caracteristica inestetica.
In sfarsit vei putea spune: ”La revedere, calorifer vechi! Ocupi spatiu in sufrageria mea de ani de zile si in sfarsit am scapat de tine.”
Exista avantaje de a avea mai mult spatiu in camera pentru a adauga componente decorative speciale.
Benefic pentru sanatate
Beneficiile incalzirii in pardoseala asupra corpului uman sunt numeroase. In primul rand, sistemul ajuta la stimularea circulatiei sangelui la cei care sufera de tensiune arteriala scazuta. In plus, caldura emanata de podea poate ajuta la calmarea oricaror dureri la nivelul muschilor si articulatiilor. Alt beneficiu pentru sanatate ar fi ca este o forma de incalzire foarte curata in comparatie cu sistemele clasice, deoarece nu circula praf si nu provoaca alergii.
Fiabilitate crescuta
Datorita faptului ca instalatia de incalzire in pardoseala este protejata de factorii externi prin intermediul sapei si bineinteles a pardoselii, aceasta are a fiabilitate crescuta in comparatie cu sistemele clasice de incalzire. Conteaza si calitatea materialelor ce sunt folosite in realizarea sistemului de incalzire. In plus, pe langa materiale mai conteaza si firma pe care o contactezi pentru serviciul de montare incalzire in pardoseala. In general durata medie a unui sistem de genul acesta este in jur de 50 de ani.
Dezavantajele sistemului de incalzire in pardoseala
Costul de instalare
Costul acestui sistem este o investitie initiala majora, care poate sa nu fie posibila pentru unii oameni. In plus, procesul de instalare poate fi complicat si consumator de timp. Pe termen lung, un astfel de sistem iti va economisi bani la facturile de incalzire si costul initial de instalare se va amortiza rapid.
Timp mai mare pentru a incalzi
Un alt dezavantaj il reprezinta incalzirea mai lenta, datorita faptului ca incalzirea in pardoseala functioneaza la o temperatura scazuta. Aceasta inseamna ca nu veti simti caldura la fel de repede ca la alte tipuri de incalzire. Cu toate acestea, odata ce camera este incalzita, aceasta va ramane calda mai mult timp.
Inaltimea podelei
Inaltimea podelei tale va creste in mod normal cu cativa centimetri atunci cand instalezi un sistem de incalzire in pardoseala. Pentru a maximiza eficienta energetica si a te asigura ca toata caldura este directionata catre partea de sus, trebuie sa instalezi placi izolatoare sub sistemul de incalzire. Acest lucru va duce la o inca o crestere suplimentara a inaltimii podelei.
Concluzie despre sistemul de incalzire in pardoseala
Exista multe motive pentru a lua in considerare sistemul de incalzirea in pardoseala pentru casa ta. Investitia initiala poate fi mai mare decat alte sisteme de incalzire, dar economiile si eficienta pe termen lung fac din incalzirea prin pardoseala o alegere inteleapta.
Asigurate ca faci cercetari si consulti un profesionist inainte de a lua orice decizie si vei fi sigur ca vei avea o casa calda si confortabila pentru familia ta pentru foarte multi ani.
Daca doresti sa folosesti acest sistem de incalzire poti apela la noi cu incredere. Pe langa montare incalzire in pardoseala, firma noastra comercializeaza o gama larga de sisteme si toate elementele complementare necesare pentru acest tip de incalzire cum ar fi: centrale termice, pompe de recirculare, senzori, vasul de expansiune, senzori, teava incalzire, etc. Nu trebuie decat sa ne contactezi si te vom ajuta cu tot ce ai nevoie de la A la Z. Va oferim o gama larga de servicii legate de instalatiile sanitare si termice.