In acest articol iti vom prezenta un subiect foarte cautat de multi pe internet atunci cand vor sa isi construiasca o casa noua sau vor sa isi modernizeze locuinta curenta. Acest subiect este despre alegerea sistemului de incalzire cel mai mai potrivit din punct de vedere al eficientei pentru locuinta ta si de aici avem si intrebarile: „Incalzire in pardoseala sau calorifere? Care sunt diferentele dintre ele?”.
Nu iti face griji daca nu ai informatiile necesare pentru a alege varianta potrivita tie, deoarece in acest articol iti vom explica in pasi cat mai simpli diferentele dintre cele doua tipuri de sisteme de incalzire, astfel incat dupa ce ai terminat de citit toate explicatiile prezentate aici vei putea fi cu un pas mai aproape de alegerea corecta pentru nevoile tale privind confortul termic al locuintei tale.
Incalzirea in pardoseala este o modalitate foarte eficienta de a iti incalzi casa, iar multi proprietari sunt foarte multumiti de rezultate. Caloriferele clasice indiferent de materialele din care sunt realizate (otel, aluminiu sau fonta) sunt, de asemenea, o optiune excelenta pentru unele case. Niciuna dintre cele doua optiuni nu este o solutie universala pentru incalzirea locuintei, deoarece totul depinde in general de bugetul disponibil pentru implementarea lui.
Cea mai eficienta modalitate de a selecta un sistem de incalzire este sa intelegi mai intai diferentele dintre aceste doua tipuri de sisteme si apoi sa te consulti cu un instalator termic cu experienta vasta pentru a determina care sistem este cel mai potrivit pentru casa ta. Este mai bine montare incalzire in pardoseala sau montare calorifere pentru locuinta ta?
Mai jos iti vom arata diferentele cu detalii dintre cele doua tipuri de sisteme utilizate pentru incalzire.

Modul de distributie a caldurii

Fiecare din cele doua sisteme are modul lui propriu de distributie a caldurii, iar alegere lui va afecta modul in care este incalzita locuinta ta.

Calorifere

Principiul de distributie a caldurii folosit de calorifere este acela prin convectie. In termeni mai simpli ar insemna ca lichidul din calorifer incalzit va transmite caldura suprafetei solide care este reprezentata de caloriferul propriu-zis. La randul lui caloriferul emana caldura in zona invecinata lui incalzind aerul, care se va ridica la tavan inlocuind aerul rece. Aerul cald dupa ce s-a racit coboara jos si tot asa generand o miscare verticala. Miscarea aceasta deplaseaza si particulele de praf care pot afecta calitatea aerului pe care il respirati.

Incalzire in pardoseala

Principiul de distributie a caldurii folosit de incalzirea in pardoseala este acela prin radiere. Radierea foloseste undele infrarosii pentru transferul de caldura dintre doua corpuri. Anume corpul A care este reprezentat de sistemul de incalzire in pardoseala va emana radiatii catre spatiul inconjurator, care vor fi transformate in caldura in contact cu corpul B, care este mai rece. Mai succint corpul B va absorbi undele si le va transforma in energie termica, iar apoi aceasta energie termica va fi transmisa catre spatiul inconjurator, realizand un mediu confortabil din punct de vedere termic. Acest lucru reduce miscarile de aer si in acelasi timp deplasarile particulelor de praf in incapere, facand astfel un mediu mai sanatos.
Stim ca au fost prea multe detalii tehnice mai sus, dar au trebuit spuse pentru a avea niste informatii mai tehnice pentru cei interesati.

Confortul obtinut

Calorifere

In cazul caloriferelor datorita ridicarii aerului cald nu vei beneficia de caldura la nivelul picioarelor, lucru foarte inconvenient pentru persoanele cu o circulatie mai slaba la membrele inferioare. Aerul cald va fi exact unde nu trebuie si anume: sus. In plus incaperea in care se foloseste caloriferul nu va fi incalzita uniform, fiind goluri de aer rece si cald, astfel va fi mai cald in zona apropiata caloriferului si mai rece in restul incaperii.

Incalzire in pardoseala

Utilizand incalzirea in pardoseala vei avea parte de o incalzire uniforma in toata incaperea unde a fost instalata. In plus, nu vei mai avea parte de senzatia de picioare reci, deci adio papuci grosi.
Incalzirea in pardoseala este mai economica, deoarece distribuie caldura pe toata suprafata ei. Utilizand acest sistem nu te vei confrunta cu aerul uscat ca in cazul caloriferelor.

Eficienta investitiei

Calorifere

Desi costul investitiei initiale in cazul optarii pentru sistemul de incalzire cu calorifere este mic, asta nu inseamna ca pe termen lung va fi avantajos utilizand acest sistem. Eficienta termica mai scazuta a caloriferelor le face mai putin eficiente la incalzire. Trebuie sa functioneze la temperaturi mari pentru a putea incalzi o camera. Deci chiar si daca functioneaza timp indelungat caldura produsa nu va fi uniforma, altfel langa calorifer va fi fierbinte si in restul camerei asa si asa. In concluzie pentru a avea un mediu acceptabil din punct de vedere al confortului termic va trebui sa scoti din buzunar mai multi bani pentru facturile de incalzire.

Incalzire in pardoseala

Acest timp de sistem este costisitor daca optezi pentru el, dar datorita distributiei a caldurii uniforme pe toata suprafata pardoselii si functionarii la temperaturi mici (30 – 40 grade celsius) vei beneficia de reduceri la costurile de consum chiar si cu pana la 30%. In acest caz chiar daca platesti mai mult la inceput iti vei recupera investitia pe parcurs. Vei avea timp nu numai sa iti recuperezi investitia initiala (in general in 2-4 ani), dar sa si treci pe „profit”, deoarece un astfel de sistem are o durata medie de viata in jur de 50 de ani. Pentru a beneficia de o durata mare de viata trebuie sa folosesti la instalarea lui numai materiale de calitate si sa apelezi la firme de instalatii termice cu experienta in montarea incalzirii in pardoseala.
In plus, vei avea mai mult spatiu pentru a iti aranja mobila in functie de dorinte.

Concluzie

Incalzirea in pardoseala a devenit din ce in ce mai populara si la noi in tara datorita numeroaselor avantaje legate de confortul termic si „financiar”. Tot mai multi romani au inceput sa opteze pentru acest tip de sistem si sa renunte la sistemul clasic de incalzire cu calorifere.
Daca dupa citirea acestui articol mai ai nelamuriri cu privire la sistemul de incalzire in pardoseala poti citi suplimentar si articolul scris de noi despre avantajele si dezavantajele lui. Articolul poate fi gasit dand click la urmatorul link: „Incalzire in pardoseala avantaje si dezavantaje”.
Daca vrei sa optezi pentru oricare din cele doua sisteme de incalzire poti sa apelezi la noi cu incredere. Daca nu ai sistemul cumparat iti putem oferi variante optime la preturi foarte avantajoase. In plus, vei beneficia de manopera de la expertii firmei Bamse Instal pentru a avea parte de o lucrare de calitate care sa reziste. Iti oferim o gama diversificata de servicii si produse legate de instalatiile sanitare si termice.